Home    Formål    Bestyrelsen    Pressen    Aktiviteter    Medlemskab    Vedtægter    Sponsorer 

 

Menu

Serbiens Ambassade
Fakta om Serbien

Integration

Praktiske råd

Serbiske Vine i DK

Nyheder fra Serbien

Billeder fra Serbien

Serbia Travel

Serbiens Hovedstad

KOSOVO

Links

 

 

 
Sjællandske
 
Ugebladet 30. april 2013
 
Næstved Bladet april 2013
 
Sjællandske 2. april 2013

 

Næstved Bladet den 26. marts 2013

 

DBU Fodboldblad 10.10.2012.

 

Ugebladet 10. april 2012

 

Næstved Bladet 13. marts 2012

 

Næstved Bladet 22.12.2010

 

Næstved Bladet 14.11.2010

 

Sjællandske Medier 26.11.2010.

 DR P4 16.06.2009

 

Foreningens formand Dragan Mikulovic besøgte Maria Hollænder i P4 Globetrotter.

 

Sjællandske Medier 25.2.2008.

 Serbisk Forening DJERDAP i Næstved

Serbisk Forening har eksisteret siden 1973 og hed indtil for to år siden Jugoslavisk Forening.

Der er cirka 180 medlemmer over 18 år i foreningen, der holder til på Grønnegade Kaserne i Næstved. Her mødes medlemmerne så ofte de har lyst - der er åbent alle dage undtagen mandag.

 

 I serbisk forening samles medlemmerne om meget andet end politik. Her er det Ljubisa Popovic, der udfordrer Ljubisa Kodic i et slag bordfodbold mens der ses serbisk tv og snakkes om hverdagen i Danmark. Foto: Cecilie Hänsch.

 

Kosovos Uafhængighed 

Hvorfor anerkender i Kosovo?                                                                   

Næstved: Måske er det helt i orden, at Kosovo får sin uafhængighed, men serberne i Næstved er uenige i måden, den serbiske region har opnået selvstændigheden på. Resolution 1244 blev vedtaget i 1999 og handler om, at regionen Kosovo i Serbien skal have rettigheder som en selvstyrende del af Serbien. - Hvis det var intentionen, at resolution 1244 på sigt skulle give Kosovo uafhængighed, så var den aldrig blevet vedtaget, siger Dragan Mikulovic.

Du kan læse hele ordlyden på De Forenede Nationers hjemmeside http://www.un.org.

25. Februar 2008 07:52

 

Dragan Mikulovic var en af de knap 500 serbere der lørdag eftermiddag demonstrerede foran den amerikanske ambassade i København. Han er også formand for Serbisk forening "Djerdap", der mødes på Grønnegades Kaserne. Og lørdag aften blev Kosovos uafhængighed diskuteret livligt.

 

Næstved:

Et af de første lande, der officielt anerkendte Kosovos status som en uafhængig stat, var USA. I Serbisk Forening i Næstved er der nogle, der mener, at det i øjeblikket er USA, der bestemmer, hvilke lande, der skal have selvstændighed og hvilke lande, der skal bekæmpes.
- Det er jo lidt tankevækkende, at nogle af de terror-organisationer, der var med til at vælte Milosevic i sin tid, var støttet af USA, siger Dragan Mikulovic.
- Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om staters uafhængighed afgøres af, om det lige nu passer ind i den amerikanske præsidents kram eller ej, tilføjer han.

 

Ballademagere er kujoner

Derfor mener han også, det var helt naturligt, at det netop var den amerikanske ambassade, der lørdag blev demonstreret foran.
- For de var de første til at anerkende Kosovo, og så følger en hel masse lande i deres fodspor. Men samtidig vil jeg gerne sige, at der er stor forskel på at demonstrere sin utilfredshed og så på at brænde ambassaden af, som det skete i Beograd forleden, siger Dragan Mikulovic.
- Sådan nogle ballademagere er bare kujoner. Det er i orden at vise sin utilfredshed, men man skal ikke ødelægge andres ting. Og så gavner det altså bestemt ikke Serbiens sag, at der bliver brændt ambassader af.

Dragan Mikulovic (t.v.) var med, da knap 500 herboende serbere demonstrerede foran USAs ambassade lørdag eftermiddag. Ljubisa Kodic (t.h) mener derimod, man skal se at komme videre. - Det er uretfærdigt og ærgerligt, at Kosovo bliver anerkendt som en selvstændig stat, men lad os nu se fremad i stedet for at være sure over noget, der er sket, siger han. Foto: Cecilie Hänsch

 

Serberne er et stolt folk

- Måske skal Kosovo være selvstændigt, men så skal det være på baggrund af en aftale med Serbien. De skal ikke være selvstændige, bare fordi de i den region kan skabe flertal for det, siger Dragan Mikulovic.
Og det er netop i det lys og på grund af den hurtige internationale anerkendelse af Kosovo, han lørdag var til demonstration i København.
- Vi er et stolt folk, og vi serbere bryder os ikke om, at der bliver taget noget fra os. Kosovo har aldrig tidligere været selvstændigt. Det har altid været en region i Serbien, tilføjer han.

 

Titos fejl?

For Kosovo er bare den seneste i rækken af tidligere Jugoslaviske regioner, der erklærer sin uafhængighed.
- Men forskellen er, at de andre lande reelt har været selvstændige allerede inden anden verdenskrig og Titos forenede Jugoslavien, siger Ljubisa Kodic.
- Serbien var et kongedømme lige indtil Tito overtog magten ved hjælp af kommunisterne efter anden verdenskrig. Og i det kongedømme indgik Kosovo ikke som selvstyrende provins, forklarer Dragan Mikulovic.
- Hvis jeg skal se rigtig sort på situationen, så er det ssom om Serbien i dag skal betale for den fejl, Tito begik ved ikke at indgår medlemskab af NATO, da han ledede Jugoslavien, siger formanden Dragan Mikulovic

 

Har altid været multikulturelt

Har altid været multikulturelt

- I mine øjne er det nemlig også helt naturligt, at der i nogle dele af et land er et større eller mindre mindretal, tilføjer Dragan Mikulovic.
- For Jugoslavien og Serbien har altid været multikulturelt. Der har altid været alle mulige mindretal, og vi har levet ved siden af hinanden, uden at det voldte problemer - altså lige indtil balkan-krigene.
Han ser ingen anden mulighed end at andre lande stopper med at anerkende Kosovo og lader Serbien og Kosovo forhandle en aftale på plads.
- Og så skal resten af verden være velkommen til at anerkende Kosovos selvstændighed til den tid, siger Dragan.     
 

 

Sjællandske Medier 5.5.2008.

 

Politiet på Sydsjælland og Lolland-Falster samarbejder med etniske foreninger om jobrekruttering

 

Det ligger ikke altid lige for at vælge levevej som politibetjent, og specielt ikke hvis du har en anden etnisk baggrund end dansk. Men Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har gjort en stor indsats for også at få rekrutteret nye politibetjente med anden etnisk baggrund - senest i samarbejde med den serbiske forening Djerdap i Næstved.

 

Fredag aften holdt Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi jobinformationsmøde i samarbejde med den Serbiske Forening, Djerdap, i Næstved. Mødet foregik i de traditionsrige klublokaler på Grønnegades Kaserne, hvor ikke mindre end 21 mødte frem for at høre om jobbet som politibetjent. Formålet med mødet var at skabe kontakt mellem politi og de mange unge med serbisk baggrund, der bor i Næstved, og inspirere dem til at søge ind på politiskolen.

- Jeg er imponeret af det flotte fremmøde. Det er mere, end vi havde håbet på, og det glæder mig meget, for der er i allerhøjeste grad behov for at få flere unge i politiet med anden etnisk baggrund end dansk, siger Peder Bo Larsen, uddannelsesleder og politiassistent hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi lægger mange kræfter i at møde de unge, hvor de tilbringer deres fritid, og dér fortælle om jobbet som politibetjent. Men også på messer, skoler eller fx indkøbscentre er Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi jævnligt til stede. Den store synlighed i gadebilledet er en bevidst strategi, som Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi håber giver pote. Målet for hele året er at få i alt 100 nye ansøgere.

Sjællandske tidende 5. maj 2008

 

Nyheder

 

 

Hovedsponsor

 

 

E - mail: info@djerdap.dk • +45 24404496 • Grønnegade 10 • 4700 Næstved • Danmark